Carol – Parim Kokk 2019

Laseme ennast inspireerida noortel meistritel, kes juba oma õpingute jooksul on teinud suuri tegusid ja valinud eriala, mis neile väga meeldib. Väärt eriala väärt koolidest ning suur tegemise rõõm!

“Mina olen Carol Mülperk, koka eriala NOOR MEISTER 2019 võistluse võitja.

Peale põhikooli oli mul kindel plaan minna kokaks õppima, kuid vanemad ei olnud nõus ja pidin gümnaasiumisse minema. Mina jäin aga endale kindlaks ja läksin peale 10. klassi ikka enda soovitud eriala õppima. Valisin kokanduse, sest see on alati mulle väga hingelähedane teema olnud.

Kokandust otsustasin õppima minna Olustvere Teenindus –ja Maamajanduskooli eelkõige selle tõttu, et olin selle kooli kohta palju head kuulnud. Mulle väga meeldib minu eriala, sest see pakub palju võimalusi, saab olla loominguline, ei teki kunagi rutiini, treenib oskusi, avardab silmaringi ja arendab teadmisi. Võib küll arvata, et Olustvere on väike koht ja puuduvad vajalikud võimalused kõike proovida ja ennast arendada, kuid kui ise palju vaeva näha, saab kõigega hakkama. See kool on aidanud mul kasvatada iseseisvust, ise mõtlemist ja tegutsemist. Mulle meeldib minu kool sellepärast, et seal on rahulik, toredad ja kokkuhoidvad õpilased ja õpetajad.

Meie koolis on võimalus osaleda väga paljude ürituste planeerimisel ja teenindamisel, näiteks pidulikud veiniõhtusöögid Õisu mõisas, Prantsuse galaõhtud Olustvere mõisas, maavanema vastuvõtu suupistelauad, pop-up restoran hoidiste messi ajal ja väga palju muid üritusi.

Mulle meeldib ka see, et meil on võimalus käia ennast arendamas välismaal, näiteks Prantsusmaal ja Hispaanias. Meil käivad õppepäevi läbi viimas peakokad Euroopast, näiteks Jean Louis Martain Burgundiast,  samuti tuntud tegijad Eestist, näiteks Rene Uusmees, Madis Põld ja Rudolf Visnapuu, restorani NOA ja NCH kokad Antti Jefimov ja Karl Thomas Oja.

Väga palju on kasu ka praktikatel käimisest, igast kohast saab kaasa palju uusi teadmisi ja oskusi. Sageli õpib praktikatel rohkem kui koolis, kuna seal on palju rohkem võimalusi ja juhendajateks on tunnustatud peakokad. Ma soovitan seda kooli neile, kellele meeldib ise teha ja pingutada, sest kui ise ei püüa, siis ei ole ka tulemusi.

Tänu sellele erialale olen ma õppinud rohkem oma tegemisi organiseerima. See eriala on andnud võimaluse käia väga heades ettevõtetes praktikal.

Võistlusteks harjutamise ajal oli mul võimalus valmistada 3- käiguline õhtusöök 6-le, Lõuna-Prantsusmaa kokkadele ja teistele külalistele. Kokkadelt sain väga head ja ausat tagasisidet, mis aitas mul ennast parandada ja edaspidi veelgi paremini teha.

Noorel Meistril võistlemine andis mulle väga palju – tuli juurde enesekindlust, rohkem usku endasse ja oma võimetesse, uusi teadmisi, pingetaluvust, aja planeerimist, uusi tutvusi, võimaluse ennast proovile panna. Mulle väga meeldis osaleda võistlusel Noor Meister. Minu teekond selleni algas väga konarlikult. Ma ei olnud üldse nõus minema, kuna oli suur hirm kaamerate ees ja üleüldse kartsin konkurente, sest mulle tundus, et neil on paremad tingimused  harjutamiseks. Kuid kõik läks ideaalselt ja selleks ei ole alati vaja ideaalseid tingimusi, et midagi saavutada, lihtsalt tuleb ise palju vaeva näha.

Ma loodan, et tulevikus on mul võimalus minna välismaale õppima ja tööle ning jõuda enda erialal kaugele.”

Carol Mülperk
Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool